TOP
Image Alt

Evenementen Gennep

17 november: Documentaire ‘Thuisland’

FILMMIDDAG

Film “THUISLAND” van  documentairemaker Ruud Lenssen

Datum zondag 17 november 2019

Tijd 14:00 uur

Inloop 13:30

Locatie Kenniskeuken (souterrain bibliotheek Gennep)

AANMELDEN PER E-MAIL: klik HIER

 

Documentairemaker Ruud Lenssen uit Horst volgde de Syrische familie Issheibar, die vorig jaar naar Panningen kwam. Fotograaf Maartje van Berkel en tekstschrijver Patrick van ’t Hooft uit Egchel maakten er een fototentoonstelling bij, over de mensen die het gezin op weg hielpen. De familie woont inmiddels ruim een jaar in Panningen. Thuisland, zoals het film- en fotoproject heet, wordt op zondagmiddag 17 november 2019 vertoond in de Kenniskeuken (onderverdieping van de bibliotheek in Gennep). Filmmaker Ruud Lenssen zal daarbij aanwezig zijn. Na afloop is er gelegenheid om met elkaar over de film in gesprek te gaan.

Een jaar geleden hebben we de familie ontmoet, toen ze voor het eerst vanuit het asielzoekerscentrum in Baexem naar Panningen kwamen”, vertelt documentairemaker Ruud Lenssen. “Eigenlijk hadden we geen idee waar we aan begonnen. Het gezin is heel open en hartelijk, dat heeft erg bijgedragen aan het slagen van dit project.”

Het begon allemaal vanuit een vraag van gemeente Peel en Maas. Die wilde het leven van statushouders in de gemeente inzichtelijk maken en vooral ook documenteren, door middel van fotografie, film en tekst. Samen met fotograaf Maartje van Berkel en tekstschrijver Patrick van ’t Hooft kwam Ruud met het idee om een Syrisch gezin de eerste maanden van hun integratieproces intensief te volgen. Met een documentaire over het gezin en een foto-expositie met teksten over de mensen rondom het gezin, maakten ze zo een indringend totaalportret van het nieuwe hectische leven van de familie Issheibar.

Dat wat deze familie meemaakt, staat natuurlijk symbool voor wat alle statushouders meemaken”, vertelt Patrick. “De voor hen zo onbegrijpelijke eerste formaliteiten, het regelen van verzekeringen en schoolaanmeldingen, maar ook het aansluiten van een tv, de eerste keer zwemles of het bellen van een dokter bij nood. Het zijn allemaal dingen waar ze hulp bij nodig hebben.” Ruud vult aan: “Hun gezinscoaches, Loek en Francis, zijn voor de familie van levensbelang geweest, zij hebben echt het verschil gemaakt. Het is belangrijk dat dergelijke coaches er zijn voor vluchtelingen die hier hun leven opnieuw moeten opbouwen.

Het maken van de documentaire betekende vooral heel veel tijd en geduld hebben voor de makers. Ruud: “Je bent toch afhankelijk van het gezin. Het liefst wilde ik constant bij het gezin zijn en alles vastleggen, maar dat kon niet, zeker niet in het begin. Logisch ook. De familie beleefde zo’n hectische tijd en had zoveel nieuwe prikkels te verwerken, soms was twee uur filmen op een dag al meer dan genoeg.” Vooral voor moeder Samaher was het filmen niet altijd gemakkelijk. Het viel immers niet mee om te midden van de hectiek te moeten vertellen over wat ze had meegemaakt. De vier jaar in een tentenkamp in Turkije, de verschrikkingen van de oorlog en het gemis van de familie die nog in Syrië woont. Toch is het gezin vooral heel blij om in Nederland te zijn nu. “De scholen zijn hier goed en de mensen zijn aardig voor ons”, aldus vader Maher.

Uit de film blijkt ook hoe belangrijk een zachte landing is voor dit soort gezinnen in Nederland. Ruud: “Wanneer statushouders goed geholpen worden en rustig kunnen integreren, heeft iedereen daar profijt van en worden veel problemen voorkomen. Ik zou het mooi vinden als we met de film het beeld kunnen verduidelijken dat we als samenleving hebben van deze mensen.” De portretten van de mensen rondom het gezin, zoals de buurman, hulpverleners, coaches, schoolvriendjes en docenten, zijn een mooie en belangrijke aanvulling op dit beeld. Maartje: “Zo wordt het verhaal echt vanuit twee werelden verteld, die van het gezin en die van de omgeving.

De fototentoonstelling is van 1 tot 17 november te zien in de etalage van het voormalige pand van Blokker aan de Zandstraat.