TOP
Image Alt

Evenementen Gennep

19 september 2019: IRAN, BAKERMAT VAN DE BESCHAVING (lezing)

LEZING

Verzorgd door Drs. Vincent T. van Vilsteren (archeoloog en vml conservator Drents Museum in Assen)

Datum donderdag 19 september 2019

Tijd 20:00 uur

Inloop 19:30

Locatie Kenniskeuken (souterrain bibliotheek Gennep)

AANMELDEN PER E-MAIL: klik HIER

Meer dan 10.000 jaar geleden ontstonden op het grondgebied van het huidige Iran de eerste beschavingen. Met uiterst geraffineerde technieken vonden ze mogelijkheden om in deze moeilijke klimaatzone landbouw en veeteelt te ontwikkelen. In de loop van duizenden jaren kwam hier een hoogstaande cultuur tot bloei, die naar alle windrichtingen zijn invloed deed gelden. De wieg van Europa moeten we dan ook zoeken in het stroomgebied van de Eufraat. De grenzen van de opeenvolgende koninkrijken waren net zo veranderlijk als de koningen zelf. Maar op het hoogtepunt was het Perzische Rijk groter dan het Romeinse Rijk ooit geweest is.

Vorig jaar was in het Drents Museum in Assen een adembenemend mooie tentoonstelling over dit machtige rijk. In de lezing over dit onderwerp neemt de samensteller van die tentoonstelling drs. Vincent van Vilsteren ons mee op een reis door de eeuwenoude geschiedenis van Iran. Een geschiedenis die zich laat aflezen aan de superieure materiële cultuur variërend van gouden drinkbekers met diermotieven tot vaatwerk van speksteen ingelegd met kleurrijke stenen. De kleitabletten met het oude spijkerschrift zijn net zo bijzonder als de schitterend bewerkte bronzen wapens, de oogverblindende gouden sieraden en het sierlijk beschilderde aardewerk, allemaal voorwerpen die nog nooit in Nederland te zien zijn geweest.

SPREKER

Vilsteren, Vincent Tarcisius van (Zwolle 1953) studeerde geologie in Groningen en oecologische prehistorie met de nadruk op de Middeleeuwen in Amsterdam. Sinds 1985 conservator archeologie bij het Drents Museum. Gaf in 1989 met J.R. Beuker en W.A.B. van der Sanden vorm aan de vaste opstelling en de bijbehorende gidsen. In 2011 was hij verantwoordelijk voor de herinrichting van de archeologische opstelling van het vernieuwde Drents Museum. Van Vilsteren organiseerde diverse tijdelijke tentoonstellingen op archeologisch/historisch gebied, o.a.: ‘Het benen tijdperk’ (1987), ‘Bier!’ (1994), ‘Opgedolven klanken’ (1999), ‘Schatten uit het veen/The mysterious Bog People’ (2002) ‘100.000 Jaar Seks’ (2003), ‘Goud uit Georgië’ (2010), ‘Vikingen’ (2012) en ‘Mummies’ (2014), ‘Maya’s’ (2016), ‘Mongolië’(2017) en ‘Iran’ (2018). Hij publiceerde in veel verschillende tijdschriften  over een breed scala aan onderwerpen. Speciale interesse daarbij heeft hij voor de deposities in natte context als uiting van rituele handelingen en voor het onderzoek van middeleeuwse bronzen potten. Van 1982 tot 1987 was hij redacteur van het archeologisch tijdschrift Westerheem, sinds 1998 redacteur van het archeologisch deel van de Nieuwe Drentse Volkalmanak. In december 2018 is hij met pensioen gegaan. Na zijn terugtreden werkt hij aan promotie over ‘middeleeuwse bronzen potten en hun rituele betekenis.’