TOP
Image Alt

Evenementen Gennep

2 FEBRUARI T/M 8 MAART 2020: EXPOSITIE ‘ONZE BEVRIJDERS IN BEELD’

THEMA-EXPOSITIE IN MUSEUM HET PETERSHUIS

De gemeente Gennep werd op 11 en 12 februari 1945 bevrijd tijdens de Operatie Veritable, ook bekend als de Slag om het Reichswald. Deze grootscheepse militaire operatie van de Britse 21e Legergroep stond onder leiding van veldmaarschalk Bernard Montgomery. Het was de noordelijke helft van een tangbeweging om het gebied tussen de Roer en de Rijn te bevrijden. De operatie vond plaats tussen 8 februari en 11 maart 1945. De geallieerden verloren hierbij 23.000 manschappen. De Duitsers hadden 38.000 doden en gewonden te betreuren en er werden nog eens 52.000 Duitsers krijgsgevangen gemaakt.

De bloedige strijd die in en rond het geëvacueerde Gennep werd gevoerd is na de oorlog diverse malen herdacht in aanwezigheid van veteranen die deel uitmaakten van de troepenmacht. Ook tijdens de herdenking van 75 jaar vrijheid wordt verwacht dat er nog enkele veteranen in staat zijn om de plechtigheden in Gennep bij te wonen.

Uit waardering voor onze bevrijders zal de Stichting Veritable een expositie in Museum Het Petershuis inrichten waarbij een aantal veteranen die ons de afgelopen decennia hebben bezocht, nogmaals  in herinnering worden gebracht.

De expositie wordt officieel geopend op zaterdag 1 februari 2020 en is (gratis) voor het publiek toegankelijk van 2 februari t/m 8 maart 2020.

Voor openingstijden, zie de website van Museum Het Petershuis