TOP
Image Alt

Evenementen Gennep

25 april – Aziatische Religies in het Westen? (lezing)

LEZING

Verzorgd door Prof.Dr. Paul van de Velde (hoogleraar Aziatische godsdiensten aan de Radbouduniversiteit)

Datum donderdag 25 april 2019

Tijd 20:00 uur

Inloop 19:30

Locatie Kenniskeuken (souterrain bibliotheek Gennep)

Online aanmelden

 

 

Het jaar 2019 gaat in Gennep de boeken in als het ‘Jaar van de Ontmoeting’. Met meer dan 40 verschillende landen, die hier vertegenwoordigd zijn, kun je met recht spreken van een grote diversiteit aan culturen. De lezingencyclus ,die ook dit jaar weer georganiseerd wordt, geeft een indruk van wat leeft in de diverse culturen met verschillende thema’s als kunst, taal, gezondheid etc.. Prof. Dr. Paul van der Velde zal tijdens deze lezing ingaan op Aziatische Religies en waarom deze religies de Europeanen aanspreken.

 

Hij zegt hierover het volgende:

Tegenwoordig  hoor je termen als ‘mindfulness’, ‘yoga’ en ‘zen’ bijna dagelijks. Veel mensen ‘doen’ iets met deze woorden. Dit soort termen roept ook speciale reacties op. Sommigen vinden het mooi, anderen fronsen de wenkbrauwen en kijken bedenkelijk. Toch zijn deze woorden niet meer weg te denken uit spiritueel zoekend Nederland. Wat is er gaande op dit terrein, wat kunnen we eventueel van Azië leren en hoe ‘Aziatisch’ is het eigenlijk nog wat er in het westen op basis van deze zaken wordt ontwikkeld. Is ‘zen’ nog wel ‘zen’? En wat doen de Boeddha’s in het tuincentrum en in de vensterbank? Daar gaan we naar kijken.

Prof. dr. Paul van der Velde studeerde Aziatische talen en culturen in Utrecht en Leiden. Hij promoveerde op een studie naar middeleeuws Hindi en de cultus rond de god Krishna in India. Tegenwoordig doceert hij Hindoeïsme  en Boeddhisme aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Hij publiceert geregeld over Aziatische religies, kunsten en culturen. Daarnaast is hij actief als beeldend kunstenaar,  geïnspireerd door de tradities van Azië.

Reserveren kan via www.biblioplus.nl.

(Vrienden van Museum het Petershuis hebben gratis toegang)