TOP
Image Alt

Evenementen Gennep

27 oktober: “Van Huis en Haard” (concert)

CONCERT

Verzorgd door Projectkoor Gelderland

Datum zondag 27 oktober 2019

Tijd 14:00 uur

Inloop 13:30 uur

Locatie Sint Martinuskerk, Zuid-Oostwal 33. 6591 DK Gennep

Entreeprijs Vrij entree; (bij de uitgang wordt verzocht om een vrijwillige bijdrage)

Zie voor uitgebreide informatie over het Projectkoor Gelderland, het project Van Huis en Haard en de uitvoerende musici, de website van het Projectkoor. klik HIER

 

Projectkoor Gelderland tijdens het concert “Van Huis en Haard”  in de Koepelkerk te Arnhem op 7 april 2018.

OP REIS MET LIEDEREN EN MUZIKANTEN UIT HET MIDDEN-OOSTEN IN HET JAAR  VAN DE ONTMOETING

Onze wereld is in beweging. Velen worden gedwongen hun huis en land te ontvluchten en ook als je zelf gelukkig bent in je eigen straat, dorp of stad krijg je met die beweging te maken. Het project “Van Huis en Haard” wordt uitgevoerd door het Projectkoor Gelderland en gaat over het reizen en trekken, het ontheemd zijn, op zoek naar een ander thuis, een onbekende wereld ver van je familie en je geliefden.

Het koor put daarvoor uit Westers gecomponeerd repertoire maar gaat ook aan de slag met gevluchte muzikanten die zich onlangs in Nederland hebben gevestigd. Zij komen uit de conflictgebieden in het Midden-Oosten en met hen wordt muziek gemaakt gebaseerd op de klassieke en populaire Arabische liederen.

Stichting Evenementen Gennep organiseert in 2019 Het ‘Jaar van de Ontmoeting’, gericht op andere, niet Europese culturen.  Zij heeft Projectkoor Gelderland gevraagd om “Van Huis en Haard“, dat in 2018 op het programma stond, nog één keer te komen uitvoeren en wel op zondagmiddag 27 oktober.

 

REPERTOIRE

In het ‘klassieke’ deel wordt een aantal liederen hernomen uit eerdere projecten van het koor. Maar er worden ook nieuwe stukken toegevoegd. Een Zweeds volksliedje, Vem kan segla förutan vind, stelt de vraag wie zonder wind kan zeilen en wie zonder tranen van zijn vriend kan scheiden.
Myn hert altyt heeft verlanghen is een lied uit de 15e eeuw. Het smeekt de geliefden niet op te geven, ook al zijn zij gescheiden. En de Five Hebrew Love Songs van Eric Whitacre, zijn korte poëtische teksten over de gezamenlijke herinnering van twee geliefden die niet bij elkaar zijn. In twee volksliederen opgetekend door Federico Garcia Lorca wordt de onbereikbare bezongen.
Juan del Encina maande 5 eeuwen eerder al het door God geteisterde Triste España: blijf niet treuren om je verlies, herpak jezelf! En dat doet het koor met het vrolijke Portugese A moda do chapéu ao lado: “zie mij, zie mij, kijk ik draag mijn hoedje opzij!”.

Voor het Arabische deel tekent Lammaa badaa Yatathannaa, een van de meest bekende liederen uit de Arabisch-Andalusische traditie. En Kanu ya habibi, een van oorsprong Russische melodie die in de Arabische wereld populair is geworden door Fayruz. En als laatste tip van de sluier Ha’l asmar ellown, een traditioneel lied uit Aleppo, in een 4-stemmig arrangement.

 


TIP:

Na afloop van het concert is de Broodbakclub actief op het plein voor de kerk. Iedereen wordt van harte uitgenodigd aan te schuiven bij deze gezellige interculturele activiteit en mee te genieten van de heerlijke geuren die opstijgen uit de openlucht ovens. Voor meer informatie over de broodbakclub: klik HIER