Stockholm
09 Dec, Saturday
-1° C
TOP
Image Alt

Evenementen Gennep

31 oktober 2019: AFRIKA HEEFT MIJ ‘BEKEERD’ (lezing)

LEZING

Verzorgd door Pastoor Harry Tullemans C.S.Sp

Datum donderdag 31 oktober 2019

Tijd 20:00 uur

Inloop 19:30

Locatie Kenniskeuken (souterrain bibliotheek Gennep)

AANMELDEN PER E-MAIL: klik HIER

 

“Afrika heeft mij ‘bekeerd’. Wij werden er immers naar uitgezonden om dat continent te ‘bekeren’. 35 Jaar ben ik gastvrij ontvangen en heb daar met veel voldoening als ‘missionaris’ mogen werken”. Aan het woord is pater Harry Tullemans, sinds 2010 pastoor in Oeffelt. Tullemans (Weert, 1940) is Spiritijn. Hij woont sinds enkele jaren in de fraaie pastorie tegenover de kerk van Oeffelt, op een steenworp afstand van zijn confraters in het verzorgingshuis te Gennep. Pater Tullemans is wezenlijk gevormd door zijn intensieve contacten met Afrikanen.

Eind 1967 vertrok hij naar Tanzania. In het begin was dat voor hem een cultuurschok. Hij zegt daarover: “Na acht vlieguren was je alles kwijt: je land, je taal, je cultuur, je familie, je vrienden. Tot mijn schrik besefte ik dat ik beloofd had mijn hele leven daar te blijven. Die totale ontreddering was uiteindelijk een positieve ervaring. Ik moest zwijgen en naar mensen luisteren.

De tweede cultuurschok was toen ik terugkeerde naar Nederland. Weer voelde ik een soort ontreddering. Van een ‘wij-cultuur’ terug in een ‘ik-cultuur’. De secularisatie leek het religieuze gevoel van veel mensen te hebben uitgehold. Kerk en bedienaren waren karikaturen. Drie generaties lagen tussen mijn vertrek naar Afrika en mijn terugkeer in Nederland. Ik moest weer een ‘nieuwe taal’ leren. ‘Vreemdeling in vaders huis’ werd ik verbannen naar de ‘sacristie’ van bijna leeggelopen kerken. Wat heeft 35 jaar Afrika mij geleerd? Een paar overdenkingen.

Dovenschool

Op de valreep stichtte Harry Tullemans een school voor dove kinderen in Kampala, de hoofdstad van Oeganda.  Sinds kort wordt er een contact gecreëerd tussen leerlingen van het Elzendaalcollege in Gennep en 200 dove kinderen van de ‘Mulago School for the Deaf’. Het doel is een brug te slaan tussen de wereld van de doven en die van de horenden, tussen de Afrikaanse en de Nederlandse cultuur, zodat voor beide groepen kinderen een leerzame en inspirerende ontmoeting met een andere wereld kan plaatsvinden.

Afrikaner in Nederland

Tullemans voelt zich nog altijd sterk verbonden met het Afrikaanse continent en de mensen die daar wonen. Na al die jaren in Tanzania en Oeganda kijkt hij met een Afrikaanse bril naar onze Nederlandse samenleving. Afrika heeft van hem een rijker mens gemaakt. “De gastvrijheid verandert jou: elke ontmoeting met iemand uit een andere cultuur verandert jou. Je gaat door de ogen van de ander naar jezelf kijken. Dat heeft veel zelfkennis opgeleverd. Wat blijft is de behoefte aan menselijk contact en aan zingeving“, aldus Tullemans.

Tijdens zijn lezing zal hij ingaan op zijn persoonlijke ervaringen, maar vooral op de cultuur van de landen waar hij heeft gewerkt. De school voor dove kinderen in Oeganda die hij heeft opgericht en waarbij hij nog altijd sterk is betrokke komt uitgebreid aan bod.

Als getalenteerd fotograaf zal de spreker zijn boeiende verhaal illustreren met prachtig beeldmateriaal.