TOP
Image Alt

Evenementen Gennep

BEVRIJDINGSFESTIVAL

5 mei 2020 AFGELAST

CORONAVIRUS MAAKT EINDE AAN VOORBEREIDINGEN

Tal van culturele verenigingen in de gemeente Gennep liepen zich de afgelopen maanden warm voor een groots muziek- en theaterspektakel op de avond van 5 mei 2020 bij het Landgoed Roepaen. Totdat het Coronavirus roet in het eten strooide. Ter voorkoming van  besmetting zijn veel  repetities voor het Bevrijdingsfestival gestaakt. Het is onzeker wanneer deze weer kunnen worden hervat. Tevens wordt rekening gehouden met verlenging van de beperkende maatregelen die van overheidswege zijn afgekondigd om de gevolgen van het virus te minimaliseren. Na consultatie van de uitvoerende organisaties en de gemeente Gennep is daarom besloten het Bevrijdingsfestival af te gelasten.

Het programma werd voorbereid door:

  • (vanuit Heijen:) fanfare en slagwerkgroep Eendracht Maakt Macht (EMM), samen met de Heijse Revue;
  • (vanuit Milsbeek:) fanfare Crescendo met combo en zangers en toneelvereniging Ontspanning na Arbeid (ONA);
  • (vanuit Ottersum:) harmonie en koor St. Caecilia en zangroep Concolore;
  • (vanuit Gennep:) Theater Speelplaats (TSP) en het Genneps Vocaal Ensemble in samenwerking metToneelvereniging Matigheid en Genoegen.

Op deze feestelijke en zeer gevarieerde avond zou in één van de programma-onderdelen de bekende oorlogszender ‘Radio Oranje’ (de stem van strijdend Nederland) centraal staan. Ook  zouden oorlogsherinneringen van  toenmalig burgemeester Van Banning en zijn vrouw herleven, in theatraal vertolkte fragmenten uit hun dagboeken en aantekeningen. Naast de gesproken teksten met een historische lading zouden de bezoekers vooral veel muziek te horen krijgen die hen meevoert naar de sfeer van de jaren 40 en 50 van de vorige eeuw.

Wellicht uitstel naar latere datum

Ook het Nationaal Comité 4 en 5 mei beraadt zich momenteel op een alternatieve invulling van de herdenkingen en vieringen in het kader van 75 jaar vrijheid. Onderzocht wordt of een deel van de geplande lustrumvieringen verplaatst kan worden naar een latere datum dit jaar. Na 2 april worden daarover nadere mededelingen verwacht. Stichting Evenementen Gennep zal dan in samenspraak met de deelnemers aan het Bevrijdingsfestival proberen aan te sluiten bij de nieuwe datum voor de landelijke viering, zodat het beoogde programma alsnog kan worden uitgevoerd.