TOP
Image Alt

Evenementen Gennep

8 oktober: KUNST, RELIGIE EN DOOD BIJ DE AUSTRALISCHE TIWI ABORIGINES (lezing)

LEZING

Verzorgd door Prof. Dr. Eric Venbrux (hoogleraar Godsdienstwetenschappen en directeur van het Centrum voor Thanatologie aan de Radboud Universiteit)

Datum dinsdag 8 oktober 2019

Tijd 20:00 uur

Inloop 19:30

Locatie Kenniskeuken (souterrain bibliotheek Gennep)

AANMELDEN PER E-MAIL: klik HIER

 De beeldende kunst van de Tiwi Aborigines van Bathurst en Melville eiland, Noord-Australië, vindt zijn oorsprong in dodenrituelen die een heropvoering van scheppingsverhalen met zich meebrengen. In de rituele cyclus wordt een script gevolgd dat is overgeërfd van de mythologische voorouder Purakupali, die de dood in de Tiwi-samenleving introduceerde en de dodenriten voor de eerste keer uitvoerde. De deelnemers verbinden de conventionele rituele gebeurtenissen echter met hun eigen verhalen en persoonlijke ervaringen.

Zo geldt de eis dat Tiwi zangers voor elke gelegenheid nieuwe liederen samenstellen en dat de makers van gebeeldhouwde en beschilderde grafpalen unieke werken produceren. Dit heeft zijn impact op hoe scheppingsmythen in verhalen en in de beeldende kunst gestalte krijgen. Hun onderlinge samenhang kan op een meer systematische manier in de performatieve kunst worden bestudeerd door rekening te houden met de actuele sociale en politieke belangen van de betrokken deelnemers.

SPREKER

Prof. dr. Eric Venbrux is hoogleraar Godsdienstwetenschappen en directeur van het Centrum voor Thanatologie aan de Radboud Universiteit. Hij verrichtte antropologisch veldonderzoek naar dodenriten in Zwitserland, Australië en Nederland. Over zijn werk met Australische Aborigines schreef hij het boek A Death in the Tiwi Islands: Conflict, Ritual and Social Life in an Australian Aboriginal Community (Cambridge University Press).