TOP
Image Alt

Evenementen Gennep

9 april – Lezing over Afrikaanse beelden en maskers

Lezing over de geschiedenis van de Afrikaanse beeldhouwkunst en de invloed op Europese kunst.

Online aanmelden

Inhoud lezing

Het Afrikaanse continent laat  een bewonderenswaardige variëteit  zien en een  expressieve kracht op het gebied van beeldhouwkunst..  Het Afrikaanse continent  bevat de meest verschillende volkeren en  culturen  van alle continenten. Het was dan ook in de negentiende eeuw, bij de ontdekking van de binnenlanden, een bron van wetenschap voor etnografen en  kunsthistorici. En het heeft mede de theorie over kunst en cultuur in onze tijd  bepaald.

In zijn lezing vertelt Paul Raedts over de cultuur in dit continent vanuit historisch perspectief en over de verschillende vormen in relatie  tot cultuur en godsdienst.  Deze kennis heeft enorm bijgedragen aan de ontwikkeling van de beeldhouwkunst en schilderkunst in Europa in de eerste decennia van twintigste.eeuw.

Om deze cultuur te begrijpen  is enig inzicht nodig in de Afrikaanse opvattingen over esthetiek en is de culturele context van belang.  Aan de hand van voorbeelden wordt dit duidelijk gemaakt

Naast de invloed op de kunst in Europa  wordt ook ingegaan op het fenomeen van de ‘santoria‘, de vermenging van Christelijke en Afrikaanse Godsdienst culturen welke  vooral in Noord en Zuid  Amerika voorkomen  en door migratie ook steeds meer in onze regio’s..

Na de lezing hebt u inzicht in het belang van de Afrikaanse cultuur voor de ontwikkeling van kunst en cultuur van onze tijd. En u kunt ongetwijfeld deze kunstvormen meer begrijpen en waarderen.

Inleider

Paul Raedts, geboren in 1943 te Venray . Studeerde na de middelbare school medicijnen aan de Radbouduniversiteit te Nijmegen.  Werkte gedurende zijn studietijd  in Tanzania,  regio Victoriameer en deed onderzoek naar Bilharzia. Specialiseerde zich nadien tot arts zenuw- en zielsziekten te Nijmegen en Vugt.  Werkt tot op heden  in het Elkerliek ziekenhuis in Helmond/Deurne als neuroloog/psychiater.  Momenteel werkzaam in eigen zelfstandige praktijk. Was in het kader van opdrachten voor het ontwikkelingswerk  kortdurend werkzaam in Roemenië , Sulawesi, Brazilië  en Aruba.

Is in het bijzonder geïnteresseerd in de relatie tussen religie, spiritualiteit en ziekte. Verzamelt vanuit die context Kunst uit Afrika en Oceanië.

Georganiseerd in samenwerking met BiblioPlus en onderdeel van het Jaar van de Ontmoeting.