
9 april – Lezing over Afrikaanse beelden en maskers
Van Rituelen Naar Kunst
Lezing over de geschiedenis van de Afrikaanse beeldhouwkunst en de invloed op Europese kunst.
Inhoud lezing
Het Afrikaanse continent laat een bewonderenswaardige variëteit zien en een expressieve kracht op het gebied van beeldhouwkunst.. Het Afrikaanse continent bevat de meest verschillende volkeren en culturen van alle continenten. Het was dan ook in de negentiende eeuw, bij de ontdekking van de binnenlanden, een bron van wetenschap voor etnografen en kunsthistorici. En het heeft mede de theorie over kunst en cultuur in onze tijd bepaald.
In zijn lezing vertelt Paul Raedts over de cultuur in dit continent vanuit historisch perspectief en over de verschillende vormen in relatie tot cultuur en godsdienst. Deze kennis heeft enorm bijgedragen aan de ontwikkeling van de beeldhouwkunst en schilderkunst in Europa in de eerste decennia van twintigste.eeuw.
Om deze cultuur te begrijpen is enig inzicht nodig in de Afrikaanse opvattingen over esthetiek en is de culturele context van belang. Aan de hand van voorbeelden wordt dit duidelijk gemaakt
Naast de invloed op de kunst in Europa wordt ook ingegaan op het fenomeen van de ‘santoria‘, de vermenging van Christelijke en Afrikaanse Godsdienst culturen welke vooral in Noord en Zuid Amerika voorkomen en door migratie ook steeds meer in onze regio’s..
Na de lezing hebt u inzicht in het belang van de Afrikaanse cultuur voor de ontwikkeling van kunst en cultuur van onze tijd. En u kunt ongetwijfeld deze kunstvormen meer begrijpen en waarderen.
Inleider
Paul Raedts, geboren in 1943 te Venray . Studeerde na de middelbare school medicijnen aan de Radbouduniversiteit te Nijmegen. Werkte gedurende zijn studietijd in Tanzania, regio Victoriameer en deed onderzoek naar Bilharzia. Specialiseerde zich nadien tot arts zenuw- en zielsziekten te Nijmegen en Vugt. Werkt tot op heden in het Elkerliek ziekenhuis in Helmond/Deurne als neuroloog/psychiater. Momenteel werkzaam in eigen zelfstandige praktijk. Was in het kader van opdrachten voor het ontwikkelingswerk kortdurend werkzaam in Roemenië , Sulawesi, Brazilië en Aruba.
Is in het bijzonder geïnteresseerd in de relatie tussen religie, spiritualiteit en ziekte. Verzamelt vanuit die context Kunst uit Afrika en Oceanië.
Georganiseerd in samenwerking met BiblioPlus en onderdeel van het Jaar van de Ontmoeting.