Stockholm
29 Jan, Wednesday
3° C
TOP
Image Alt

Evenementen Gennep

8 febr. 15:00 AANKOMST BEVRIJDINGS-VUUR

Het bevrijdingsvuur zal op 8 februari 2020 door lopers van de atletiekvereniging vanuit Schijndel de gemeente Gennep worden binnengebracht. Het vuur wordt allereerst naar De Diepen in Milsbeek gebracht, alwaar het blijft branden tot en met de herdenkingsplechtigheden in de RK kerk en bij de oorlogsgraven op 15 februari. Vervolgens zal het vuur naar  Gennep worden gebracht en branden tijdens de herdenking op het Vrijheidspleintje bij de Highlanderbridge over de Niers. Op 2 maart, de datum waarop ook onze zuiderburen werden bevrijd, wordt het vuur overgebracht naar de gemeente Bergen.

De 51e Highland Division heeft mede voor de bevrijding van onze gemeente gezorgd. In Schijndel staat een monument ter nagedachtenis aan de acties van deze divisie in de Tweede Wereldoorlog. Op 8 februari 1945 is in onze regio het grote offensief van de geallieerden, operatie Veritable, begonnen. Het bevrijdingsvuur (het symbool van onze Bevrijding) wordt op die dag door een hardloopgroep van Vitesse met begeleiding van enkele militaire voertuigen opgehaald uit Schijndel. Ze gaan via Cuijk en Middelaar naar Milsbeek.  Daar krijgt het bevrijdingsvuur een tijdelijke plaats nabij restaurant de Diepen.
Dankzij de inzet van veel militairen en ten koste van het verlies van veel mensenlevens, kunnen wij nu leven in vrijheid. Velen van ons hebben in sport en spel de mogelijkheid een extra dimensie aan het leven toe te voegen. In vrede en vrijheid kunnen wij ons ontplooien op een manier die bij ons past.

Het bestuur van SV Milsbeek heeft haar leden gevraagd om op  8 februari om 15 uur bij restaurant de Diepen te komen om de ceremonële ontvangst van het Bevrijdingsvuur bij te wonen.