TOP
Image Alt

Evenementen Gennep

BEVRIJDINGS-VUUR

Het bevrijdingsvuur is op 8 februari 2020 door een hardloopgroep van Vitesse vanuit Schijndel, over een afstand van 48 kilometer, naar de gemeente Gennep  gebracht. Het vuur is allereerst geplaatst bij het Restaurant De Diepen in Milsbeek, alwaar het onder grote belangstelling in ontvangst is genomen door burgemeester Willibrord van Beek. Het vuur blijft bij De Diepen tot en met de herdenkingsplechtigheden in de RK kerk en bij de oorlogsgraven in Milsbeek, op 15 februari. Vervolgens zal het naar  Gennep worden gebracht en branden tijdens de herdenking op het Vrijheidspleintje bij de Highlanderbridge over de Niers. Aansluitend wordt het overgedragen aan onze zuiderburen in de gemeente Bergen.

De 51e Highland Division heeft mede voor de bevrijding van onze gemeente gezorgd. In Schijndel staat een monument ter nagedachtenis aan de acties van deze divisie in de Tweede Wereldoorlog. Op 8 februari 1945 is in onze regio het grote offensief van de geallieerden, operatie Veritable, begonnen. Het bevrijdingsvuur (het symbool van onze Bevrijding) wordt op die dag door een hardloopgroep van Vitesse met begeleiding van enkele militaire voertuigen opgehaald uit Schijndel. Ze gaan via Cuijk en Middelaar naar Milsbeek.  Daar krijgt het bevrijdingsvuur een tijdelijke plaats nabij restaurant de Diepen.
Dankzij de inzet van veel militairen en ten koste van het verlies van veel mensenlevens, kunnen wij nu leven in vrijheid. Velen van ons hebben in sport en spel de mogelijkheid een extra dimensie aan het leven toe te voegen. In vrede en vrijheid kunnen wij ons ontplooien op een manier die bij ons past.
Hieronder een video-impressie, gemaakt door Theo Vos, en een galerij met foto’s van Marian Leideritz.