TOP
Image Alt

Evenementen Gennep

29 jun, 15 sept en 27 okt: BROODBAKCLUB

THEMA OPEN MONUMENTENDAGEN 2019  IN GENNEP: SAMEN IN VRIJHEID

Met het thema “SAMEN IN VRIJHEID” worden de activiteiten in het kader van het Jaar van de Ontmoeting verbonden met die van de  herdenking van de bevrijding van Nederland. Tijdens de Open Monumentendagen wordt op de diverse locaties aandacht besteed aan deze twee opeenvolgende thema’s in Gennep. De Open Monumentendagen worden dit jaar gehouden op 14 en 15 september. Evenals in voorgaande jaren is onder auspicien van het Platform Cultuurhistorie Maas en Niers een route langs de Gennepse monumenten uitgestippeld. Daarin is ook het KASTEEL HUIS HEIJEN opgenomen.

Op zondag 15 september is op deze locatie de broodbakclub actief.

 

Brood is een basisvoedsel, al sinds de prehistorie en in grote delen van de wereld. Er is een enorme verscheidenheid aan brood. Over dat bijzondere product valt dus ook veel te vertellen. En als mensen uit verschillende landen elkaar ontmoeten, kunnen ze ook verhalen vertellen over de wijze waarop zij hebben geleerd om brood te maken (bakken, stomen of koken) en bij welke gelegenheden ze het eten. Tijdens hun maaltijden, als tussendoortje of als onderdeel van religieuze rituelen.

Voor de broodbakclub was dat reden om tijdens het Jaar van de Ontmoeting 2019 op verschillende manieren en bij verschillende gelegenheden, brood te gaan bakken. In de openlucht, met ovens die op hout worden gestookt.

De aftrap werd gegeven op zaterdag 29 juni, tijdens de Wereldmuziekdag van SumMmertime. Op zaterdagmiddag 6 juli werd er brood gebakken op de binnenplaats van Museum Het Petershuis, tijdens de opening van de expositie ONTMOETING II. . En tijdens de Open Monumentendagen wordt  op zondag 15 september brood gebakken bij het kasteel Huis Heijen, dat dan ook te bezichtigen is. Op 27 oktober kwam de broodbakclub voor de laatste keer in actie, na afloop van het concert van het Gelders Projectkoor in de Sint Martinuskerk te Gennep.

Tijdens al die gelegenheden worden de bezoekers van de broodbakclub bevraagd over hun bijzondere, grappige of opmerkelijke ervaringen met het product brood. We zijn benieuwd naar de publicatie die dat gaat opleveren!