TOP
Image Alt

Evenementen Gennep

14 t/m 16 februari: Stadhuis Gennep Hoofdkwar-tier en Radiostation

Voortschrijdend verslag

GENNEP, 14 FEBRUARI – Het oude Stadhuis van Gennep was vanaf vrijdag 14 februari omgetoverd tot het hoofdkwartier van de Operatie Veritable, ook wel de Slag om het Reichswald genoemd. Terwijl in de raadzaal radiozendamateurs met authentieke apparatuur de wereld informeerden over de gebeurtenissen in Gennep, was er een commandopost en – in de kelder – zelfs een militair veldhospitaal ingericht. Buiten waren re-enactors actief in de originele uniformen van de divisies die deel uitmaakten van de 51e Highland Brigade, de bevrijders van Gennep.

Kinderen van diverse scholen in de gemeente Gennep bezochten vrijdagmorgen deze zo realistisch mogelijke uitbeelding van een situatie die in februari 1945 werkelijkheid moet zijn geweest. Aansluitend brachten zij een bezoek aan het nabijgelegen Museum Het Petershuis, waar de expositie ‘Onze Bevrijders in Beeld’ is te zien (t.e.m. 8 maart 2020).

Ook op zaterdag 15 en zondag 16 februari vervult het Stadhuis nog de functie van militair hoofdkwartier.

Aankondiging

Op een centrale plek in de Gemeente Gennep wordt gedurende 4 dagen een volledige functioneel historisch radiostation opgericht. Vanuit het Stadhuis Gennep gaat, zoals dat ook in 2015 gebeurde, met radioapparatuur uit de Tweede Wereldoorlog het OV75 in de lucht. Vrijwilligers stellen hun collectie tentoon en werken 4 dagen rond de klok om de boodschap van de vrijheid zo ver mogelijk over de wereld te verspreiden. Tijdens deze dagen is Gennep het middelpunt is van de bevrijdingsherdenking. Re-enactors voegen zich toe om een volledig militair hoofdkwartier uit te beelden. Hiervoor zijn 2 verdiepingen in het Stadhuis opengesteld. Bezoekers krijgen zodoende al vanaf de Markt een indruk van de situatie tijdens Operatie Veritable.

Het radiostation zendt van vrijdag 14 t.e.m. zondag 16 februari 2020 gedurende 24 uur per dag uit,  en kan op die dagen door iedereen worden bezocht tussen 10:00 en 18:00 uur.