Stockholm
27 Sep, Wednesday
14° C
TOP
Image Alt

Evenementen Gennep

14 febr.: POPPIES GEPLANT

Voortschrijdend verslag

MILSBEEK 14 FEBRUARI 2020 – Op vrijdagmiddag 14 februari werden op het ereveld in Milsbeek  de eerder gemaakte poppies bij de graven geplant, door familieleden van de gesneuvelde militairen die daar begraven liggen en door vrijwilligers die poppies hadden gemaakt. Daar ging een korte en ingetogen ceremonie aan vooraf.

Aansluitend werden ook bij de oorlogsgraven in Ottersum en Gennep poppies geplant.

 

 

Aankondiging

In 2020 vieren we 75 jaar vrijheid. Op 8 februari startte Operation Veritable, waarbij ook de gemeente Gennep bevrijd is. Op de militaire begraafplaatsen in Milsbeek, Ottersum en Gennep liggen 220 gesneuvelde soldaten begraven. Om hen op bijzondere wijze te herdenken is het Veritable Poppy Project geïnitieerd.

Met het dragen van een ‘poppy’, ofwel klaproos, herdenken Britten de slachtoffers van de Eerste en Tweede Wereldoorlog, maar ook van alle conflicten sinds die tijd. Dankzij haar bloedrode blaadjes en zwarte kruisvormige binnenste is de poppy een toepasselijk symbool voor alle gesneuvelde soldaten.

Op 2 november 2019 zijn er 27 donateurs aangeschoven bij ‘THuijs aan de Niers om zelf poppies te maken. Zij kozen uit het boek Tread Softly, geschreven door Paul ten Broeke, een naam van een geallieerde militair, waarvoor zij een poppy hebben gemaakt. De overige poppies worden gemaakt door Daantje Kip en Bianca van Dreumel.

Op 14 februari 2020 (vanaf 13:00 uur) worden de poppies geplant op alle militaire graven in Milsbeek, Ottersum en Gennep. Voor elke soldaat een poppy met zijn eigen naam. De poppies blijven staan tot 5 mei 2020 en zullen daarna als kunstwerk bij elkaar gezet worden op een openbare plek in Gemeente Gennep.

Voor de nabestaanden, die tijdens het herdenkingsweekend aanwezig zijn, worden ook poppies gemaakt. Deze worden tijdens de oecumenisch dienst op 15 februari 2020 op een centrale plek samengebracht en wanneer zij dat willen, mogen de poppyies later met hen mee naar huis. Dit als blijvende verbinding tussen hen, hun overleden familieleden en de gemeente Gennep.

Voor meer informatie, donaties of het zelf maken van een poppy, kunt u de volgende website raadplegen: www.veritablepoppyproject.nl

Klik HIER voor een videoverslag van Gennep-News over dit project.