TOP
Image Alt

Evenementen Gennep

GENNEP HERDENKT EN VIERT ‘VRIJHEID’

Op 5 mei 1945 is Nederland officieel bevrijd van de Duitse bezetting. De provincie Limburg werd in de periode vanaf 12 september 1944 tot en met 3 maart 1945 bevrijd.

De Gennepse bevolking zag in september 1944 de luchtlandingen van Operatie Market Garden bij Groesbeek. Gennep werd toen nog niet bevrijd en bleef gedurende 5 maanden frontgebied. In oktober van dat jaar moest de bevolking evacueren. In februari kwam het front weer in beweging. In het nabijgelegen Reichswald vond de laatste grote slag aan het westelijk front plaats. Om Gennep werd dagenlang gevochten. In Gennep brak op 12 februari 1945 het verlossende moment aan dat Gennep bevrijd werd.

In februari 2020 is dat 75 jaar geleden. Een belangrijk moment voor de Gennepenaren. We willen dat moment markeren en zeker niet onopgemerkt aan ons voorbij laten gaan, samen met de nog levende mannen die hier hebben gevochten voor onze vrijheid.

Stichting Evenementen Gennep (SEG) heeft de taak op zich genomen om alle initiatieven die er in de gemeente Gennep leven rondom 75 jaar bevrijding met elkaar te verenigen, met als motto Vrede, Vrijheid en Vriendschap.

De initiatieven komen onder meer van de volgende organisaties:  Stichting Veritable, Stichting Gennep-Niers-Goch (GNG), het Elzendaalcollege, de basisscholen in de gemeente Gennep, LGOG, Stichting Tijdsloop, gemeente Gennep, cultuurcoach, Stichting Doejemee, Stichting 4Events en Platform Cultuurhistorie Maas en Niers en de veteranen in Gennep.

Onderdeel van het project is onder andere  een educatief programma dat sterk gericht is op de verzoening en de toekomst; de overige onderdelen reflecteren vooral vanuit het verleden naar het heden.

Lange tijd lag het zeer gevoelig om samen met een Duitse partner een gezamenlijke activiteit te organiseren rond het thema Oorlog en Vrijheid.. Dat is niet meer het geval. Er zijn hechte banden tussen burgers en hun organisaties uit Gennep en de Duitse buurgemeenten. Die vriendschapsrelaties zijn mogelijk door de de vrijheid die ons aan beide zijden van de grens is gebracht door de vrede die 75 jaar geleden werd getekend.