
14 FEBRUARI: ZOEKTOCHT OORLOGS-SCHATTEN
Voortschrijdend verslag
GENNEP, 14 FEBRUARI 2020 – In de Kenniskeuken, onderin de Gennepse bibliotheek, konden burgers hun documenten en andere memorabilia die herinneren aan Wereldoorlog II, tonen en laten scannen. Het Provinciaal Limburgs archief hoopt met deze actie oorlogsschatten te verzamelen die tot nu toe onbekend waren. Het archief wil de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog ook voor toekomstige generaties zo compleet mogelijk voor het publiek ontsluiten
In Gennep was de oogst beperkt, maar toch werd interessant fotomateriaal getoond.
Bijzonder was een sierschotel die ter gelegenheid van de bevrijding was uitgegeven en waarvan de oplage waarschijnlijk beperkt is gebleven tot 100 stuks. De afbeelding bevatte het wapen van Gennep en de naam van de 51e divisie van de Highlandbrigade, dus van de bevrijders van ons gebied. De bezetter werd afgebeeld als een slang (getooid met twee hakenkruisen), die doorboord werd met een speer.
In de Kenniskeuken was tevens een interessante expositie te bewonderen, ondermeer met fotomateriaal over de bevrijding van Gennep en de deplorabele toestand waarin de verschillende woonkernen van de gemeente na de oorlog werden aangetroffen door de – van hun evaluatieadressen teruggekeerde – burgers.
De aankondiging van deze activiteit:
Het Gemeentearchief Gennep organiseert in samenwerking met het Regionaal Historisch Centrum Limburg een zoektocht naar Limburgse oorlogsschatten. Belangstellenden kunnen op vrijdag 14 februari van 14.00 uur tot 17.00 uur terecht in de kenniskeuken op de benedenverdieping van de Bibliotheek op Ellen Hoffmannaplein 2 in Gennep. Tijdens deze dag kan iedereen zijn eigen oorlogsschatten laten beoordelen door medewerkers van het archief en lokale deskundigen.
Mensen die beschikken over historisch materiaal uit de Tweede Wereldoorlog worden in staat gesteld om dit materiaal te delen met andere geïnteresseerden. Dat kan via een schenking aan bestaande archieven, of door digitale kopieën van documenten of beeldmateriaal ter beschikking te stellen. Op deze manier willen we Limburgse oorlogsschatten verzamelen, ontsluiten en beschikbaar maken voor publiek. Uiteindelijk wordt het (digitale) materiaal verzameld en voor komende generaties veilig gesteld.
Het verhaal van uw oorlogschat
Vrijdag 14 februari kunt u uw oorlogsschat meebrengen en het voorwerp voorleggen aan één van de medewerkers. Zij zullen dan proberen u van achtergrondinformatie te voorzien of u helpen met het invullen van overdrachtsformulieren.
‘Voorwerp’ is natuurlijk een ruim begrip, en kan ieder voorwerp zijn dat is gerelateerd aan de oorlog. Toch willen wij onderscheid maken tussen wat een archief bewaart en wat een museum bewaart. Het archief is vooral op zoek naar:
- Foto’s
- Notulen
- Dagboekaantekeningen
- Vlugschriften
- Films
- Geluidsopnames
- Affiches
- Kaarten
- Prenten en tekeningen
U kunt natuurlijk ander materiaal ook altijd meebrengen. Onze medewerkers helpen u graag verder en adviseren wat u het beste met uw voorwerp kunt doen.